Det mest omtalade begreppet under 2023 var utan tvekan AI. Men hur funkar det egentligen och hur kan de olika AI-verktygen underlätta i arbetet som innovationsrådgivare?
Under denna kurs får du som deltagare en bättre inblick i vad AI egentligen är, praktisk förståelse för olika verktyg och hur de kan användas samt vad som är bra att tänka på när det kommer till fallgropar och risker inom området.
Syftet med kursen är att ge deltagarna en möjlighet att, under handledning, själva utforska och testa olika verktyg. Utöver att ge dig en praktisk förståelse för AI kommer vi ha en dialog kopplad till risker och etik inom området.
Nästa utbildningstillfälle: 5-6 februari 2025, Göteborg
Introduktion: Vad är AI? – möjligheter och risker
AI har länge använts inom olika branscher för att till exempel effektivisera processer eller skapa bättre grundupplevelser. Fördelarna är flera men det finns också en stor rädsla hos många för den nya tekniken. Även om tekniken i sig är neutral, kan den användas på felaktiga sätt.
Riskmedvetenhet och etik är centrala aspekter när det gäller användningen av artificiell intelligens (AI) på grund av dess potential att påverka samhället på olika sätt. Genom att vara medveten om dessa risker och etiska överväganden och genom att arbeta för att adressera dem kan vi säkerställa att användningen av AI gynnar samhället på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.
AI i praktiken
Timo Lagerbjelke, HH Innovation AB
Under hands-on övningar får du prova olika tekniker inom användningen av artificiell intelligens (AI) och vi går igenom vad man bör tänka på. Vi kommer att titta på begrepp som "prompt engineering", som handlar om att skapa effektiva instruktioner för AI-modeller, samt de grundläggande principerna för hur man skapar dessa instruktioner.
AI och IP – hur funkar det?
Thomas Riesler, Patent- och registreringsverket
Utbildningen ska:
Syftet med kursen är att ge deltagarna en möjlighet att, under handledning, själv utforska och testa olika verktyg och genom detta höja lägsta nivån och kompetensen inom vanligt förkommande metoder och verktyg inom AI. Samt att skapa en medvetenhet kring risker samt möjligheter med att använda AI inom innovationsstödet.
Utbildningen riktar sig till innovationsrådgivare eller andra som har en roll att stödja nyttiggörande och samverkan inom universitetsområdet.
Var: Göteborg
När: 5-6 februari, lunch till lunch
(Start 13:00, avslut 13:00)
Föreläsare:
Timo Lagerbjelke, HH Innovation AB, Thomas Riesler, Patent och registreringverket
Språk:
Kursen genomförs på svenska
Format:
Utbildningen arrangeras som en fysisk träff lunch till lunch. Samtliga deltagare har med sig egna datorer som kommer att användas under utbildningen.
Anmälningsvillkor:
Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas till annan deltagare. Vi behöver uppnå 8 deltagare för att genomföra utbildningen, vi hör av oss 15 januari med besked om utbildningen arrangeras som planerat eller om vi behöver skjuta fram datumen.