Lissabon, maj 2022

I maj reste jag tillsammans med några av er medlemmar till Lissabon och ASTPs årskonferens. Resan inleddes med ett inspirerande och givande erfarenhetsutbyte med IRIS, TTO:et till Campus Caparica vid NOVA School of Science and Technology. Vi fick även möjlighet att besöka Madan Parque för att lära oss mer om deras uppdrag med företagsinkubation och hur de stödjer entreprenörer och entreprenörskapssatsningar i Almada-distriktet. En slutsats var att även om vi på många sätt skiljer oss åt, i uppbyggnad och förutsättningar, delar vi samma utmaningar och har stor nytta av att utbyta erfarenheter sinsemellan.

Den stora finalen på resan var sedan ASTPs årskonferens; The many faces of Knowledge Transfer.  Konferensen bjöd på drygt 350 deltagare, från 30 olika länder och detta i kombination med ett fullmatat konferensprogram har gett oss många nya kontakter och inspiration.

En fråga som bubblade mellan sessionerna i konferensen var förslaget från European Innovation Counsil (EIC) om en ny investeringsform för innovationsaktiviteter som liknar vårt lärarundantag.  Vår grupp hade ett enskilt möte med Christophe Haunold, från universitetet i Luxemburg och ASTPs nya ordförande. Det finns nu en rädsla i Europa att kommissionen ska följa efter och Christophe ansvarar för att sammanställa hur olika TTOer i Europa ser på detta förslag samt sammanställa ett svar på detta till EIC; ASTP paper on EIC access rights (läs ASTPs Statement här).

Vi hoppas att fler medlemmar vill följa med nästa år!

(Bild: Delar av vår grupp uatnför Madan Parque)

Troindheim och Oslo, januari 2020